HDRI Community
http://www.hdrlabs.com/cgi-bin/forum/YaBB.pl
Smart IBL >> 3d application scripts >> Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
http://www.hdrlabs.com/cgi-bin/forum/YaBB.pl?num=1265437911

Message started by Blochi on 02/06/10 at 06:31:51

Title: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 02/06/10 at 06:31:51
Hey guys, been working on the Lightwave Loader a bit more. It's primarily a maintenance release.

New in Version 2.2:

- sIBL List is now sorted alphabetically.
- Improved support for multiple lights.
- Setup process more stable, especially on large scenes.
- History menu for sIBL collections.
- Linear Workflow preferred for LW HARDCORE.
- New Preference: Set name appendix for output scenes.
- New Option: Area Light for sIBL sun.
- Much better Radiosity presets (by BredeRock).
- Several bugfixes and code cleanup.

Check it out and let me know if it works for you!

Smart_IBL_2_2.zip (Attachment deleted)
hama_duck1.jpg (Attachment deleted)
hama_duck2.jpg (Attachment deleted)

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 02/06/10 at 07:54:17
BTW - these test renders were done in the new sIBL-of-the-month.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Gerardo on 02/06/10 at 20:19:59
Wooow! Excellent!!! the area light option is really useful. I've tried it here with a 60Mll poly scene and it feels more quick and stable, too.

Thank you, Blochi!



Gerardo

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by 3dworks on 02/17/10 at 10:38:22
on mac osx ub 32 bit, layout 9.6.0 build 1539, there's an endless scan for the sibl content as soon as the path is indicated when the script runs the first time. after deleting the LS-GN Prefs and retrying several times, if found out that there are no problems however, if there is only one subfolder in that path.

markus

edit: i checked also with layout 9.6.1 build 1548 and the result is that it crashes as soon as a sibl collection folder is selected as path, no matter if this collection contains one or more folders. checked running in 32 and 64 bit mode.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by rsfd on 02/21/10 at 16:36:21
unfortunately, can confirm.
v2.2 still crashes Layout MacUB-OB (32x/64x) and does not work for latest official 9.6 Mac-UB release.

[updated my post here: http://www.hdrlabs.com/cgi-bin/forum/YaBB.pl?num=1260040807/11#11 with actual error codes]

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Lightw on 02/23/10 at 15:51:52
great! I will test it.

Edit:
loading well no issues on 9.6.


Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 03/03/10 at 03:50:38
OK, try this one on the Mac. Or anywhere else.
Looks like the new alphabetical sorting got hung up on the mac (for whatever reason), so I took a shortcut there. Also switched the sIBL-Library browser to the newer method, dropping that nasty hack with the abusing the Content Dir chooser.
Smart_IBL_2_2_001.zip (Attachment deleted)

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by rsfd on 03/17/10 at 01:25:59
Hi,
tried 2.2_001 successfully with LW-UB 9.6.
Still no joy with OB 9.6.1 (all builds) 32x and 64x - crashes Layout immediately.

Thanks a lot for your efforts!
(Hopefully this gets sorted, when 9.6.1 UB matures).

cheers, roger

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by HotSHoe on 03/19/10 at 19:40:35
I'm not having any luck with 2.2_001.  Where should the collection folder be stored?

Every time I get it running it crashes when I try to point to my collection.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by HotSHoe on 03/19/10 at 19:59:23
I just got it to work by moving my sibling folders (i.e. "desert highway") directly into my User directory.  If they are in a main collection folder it won't recognize them for some reason.

Thanks for all the help!

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by rsfd on 03/19/10 at 23:30:18

Quote:
OK, try this one on the Mac…

for some reason v2.2_001 recognized the path to my sIBL-Archive (guess it was somewhere around from my previous tries).
From what I gathered from HotShoe over at NewTek forum, it seems you're using kind of a hard link to the user folder now for OSX.
Any chance that we will get a sIBL-version with the possibility to choose an individual path for the Archive root in the future? Would avoid cluttering of the Home folder with all the sIBL sibling folders.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 03/20/10 at 00:08:48
Very very weird.
Exactly that seemed to be the problem - the paths on OSX are driving me crazy. Gonna give it another shot on the weekend. Somehow it depends a lot how you browse to your sIBL collection folder, if you go there through the Home folder you'll end up with a path with no drive component. Which throws off LScript.....

To be honest, I have no idea where Lightwave stores these variables, I'm using the built-in save/restore functions... on Windows that would land in the Registry, so I guess on Mac that would be somewhere in that Library folder. But I have yet to find the spot...

.Blochi

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by rsfd on 03/22/10 at 21:00:34
Hi,
had tried several things now and found a way to get it working with an individual Archive folder by editing the LS-GN Prefs file:
I noticed that the file requester at the beginning and the sIBL prefs dialogue don't save an individual path into the prefs file, but writing that path manually solves this issue.
Also noticed that sIBL is the only plugin with a "P" flag in the lock-column in Layouts "Edit Plugins > Layout commands" (don't know what this means, just saw it)
(OB still crashes with this method, but I don't use the default path to the LW Preferences for OB, this might be another problem and I have the feeling that NewTek changed the LScript system on cocoa LW).
A drive component doesn't seem to be necessary on OSX, path starts with /Users/'user-short-name'/'FolderX'/'FolderY'/'FolderZ'/... up to the Archive root.
(But I'll check if it makes any difference to implement a drive component - I just don't know yet how OSX handles the drives internally, as a user can set whatever name he wants to have for a drive, there doesn't seem to be a fixed C:\ name)

(I've given a description on NewTek Forum: http://www.newtek.com/forums/showpost.php?p=1000759&postcount=14)

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by rsfd on 03/28/10 at 15:08:19
(don't know if this is of any help for you but anyway:)

had tested v2.2_001 successfully with several paths to various places on internal and external HDD by manually typing the path into the LS-GN Prefs file using the OSX path structure where "/" leads to the HDD with the OSX install, "/Users/'usershortname'/Pictures" leads to the users pictures folder on the OSX containing drive and "/Volumes/'VolumeName'/'FolderName'" would be the path to a folder on another partition or another internal or external drive.

3 things remain:
- a chosen path isn't saved by using the sIBL dialogue prefs tab.
- v2.2 still locks up Layout9.6 MacUB with the spinning beach ball while scanning the Archive folder (guess it's the alphabetical sorting)
- and ... you guessed it: no joy with 9.6.1

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Lewis on 04/07/10 at 15:55:52
Hi there !

I'm having problems with sIBL 2.2 and LW 9.6 64bit.

I load Car model into layout, start sIBL, choose image from browser and all works fine until i start to render. When i hit render then LW starts to preprocess (some node(s) need it) and then it stalls on Rendering radiosity percentage (usually at 9x percent) or stalls at beginning of rendering at 3-4% and that's IT. LW isn't not responding (i can abort render) but even after 6-7 hours (for 8xx*6xx render on Quad core) it's not moving ahead and still stays unfinished with same percentage amount :(.

Does sIBL have problem with some LW nodes (surfacing) ?

Thanks

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 04/09/10 at 05:25:38
First off, I'm sorry - didn't get to fix the Mac issue. Partly because I am crazy busy otherwise, partly because that involves getting the different LW Mac versions installed and up and running first. Which is not much fun.

The render issue is new to me. I have the same system, LW 9.6 64bit on XP64. sIBL doesn't leave anything non-standard in your scene, it only does a regular LW setup. You can transfer the scene to any machine that doesn't have sIBL installed, and it works the same. Soooo .... Here's some things that you may try:

- Run sIBL without the Ground plane. That one uses Node shading to be have Shadows/Diffuse shading regulate transparency of the ground plane. Maybe that throws up problems with your car shader.
- Try the first Radiosity preset or  disable that option all together and set up radiosity settings yourself.

Blochi

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Lewis on 04/09/10 at 07:25:00
Thanks for answer Blochi, I'm still trying to Debug and it seems that one of Car pain shaders (I have 2 colors car and oen is black while other is metallic blue) making problems (it has reflection nodes and Fg/Bg stuff but Blue one is tinted and 75% blurry and LW just stalls there for some reason :(. Thing is that without sIBL it works fine (in default Dark scene) so it seems that something is stalling it when all the reflection checkmarks and stuff is ON. I'll examine more and let you know how i fixed it.

thanks.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Lewis on 04/10/10 at 14:20:27
Problem Solved - it was some wacky Node setup for car shader what was stalling renderer so it's so called "user/software error" ;)..

Now it's rendered :).
http://www.hdrlabs.com/cgi-bin/forum/YaBB.pl?num=1270905268

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by rsfd on 04/10/10 at 15:16:32

Blochi wrote on 04/09/10 at 05:25:38:
First off, I'm sorry … Which is not much fun.


Thank you Blochi for replying.
As I have 2.2_001 now running with 9.6UB I'm satisfied on the Mac side.
In the meantime I went another road anyway, as I've installed Win7 on my MacPro for most 3D related stuff as restrictions on the Mac side just weren't tolerable anymore.
Isn't much fun either 

thanks again for all your work
cheers, roger

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Lewis on 04/23/10 at 23:00:35
I've solved this problem (it was some crazy node setup what made it to crawl while rendering :)).

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Clemens on 02/28/11 at 22:18:27
Hi there together,
thought it might be a good idea to give the sIBL loader script for lightwave a quick look because i heard so much positive about it.
Unfortunatly it crashes directly while scanning my folder for sIBL sets... if the folder is empty the sIBL loader tells me so - it only crashes when sets are in the folder.
Could it be that the sIBL Loader script has problems with Lightwave 10 (2067 build) on OSX 64?
Kind regards
Clemens

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 03/03/11 at 04:47:42

Clemens wrote on 02/28/11 at 22:18:27:
Could it be that the sIBL Loader script has problems with Lightwave 10 (2067 build) on OSX 64?


Yes, it does. I'm aware of it, have already looked into it, but couldn't figure out what's wrong. Utterly frustrating. When I do the next update (which may not happen too soon), I will look into it again and fix it on the way.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 03/09/11 at 18:58:50
OK, I tracked it down. It's a bug in Lightwave, that I unfortunately can't do anything about. The matchdirs() command is broken on the Mac, that's what makes it crash. There's no workaround, I really need this command to have the script figure out the pathnames of all subfolders in a sIBL-collection.

filing a bug report with Newtek now.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 04/18/11 at 09:15:39
Just an FYI - The fix in 10.1 is confirmed. At the same time I have extended the sIBL Loader script to store the path to the sIBL library in a plain text config file. It became unbearable to have that important setting hidden in some system bowels... I'll keep on fixing more bugs, PC and Mac version, and with the next LW there will be a new sIBL loader release for LW. Mac users, until then please remain calm and use an alternative route.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by rsfd on 04/18/11 at 23:09:06
But I hope it's allowed to send you a huge "Thank you very much for all your time and hard work!"
Reading the 10.1 bug fix list at NT was a pleasant surprise, reading your last post was just great! :D
Thanks again, cheers!

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Clemens on 04/30/11 at 22:43:37
Just read in the NewTek Forums about the 10.1 Fix for sIBL - Thank you very much for your work and dedication.
sIBL is such a great concept and also lightwave plugin.
Cheers

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 04/30/11 at 22:51:19
Well, it's really been Newtek who fixed LScript to make the plugin work again... In the meantime I was working on a few new features, but they are not quite finished yet.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Clemens on 04/30/11 at 22:55:41
I think all in all you did enough to justify this "thank you" ;) - really looking forward to 10.1

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by CiscoGirl on 05/03/11 at 13:22:34
Excellent! I had the same problem with Layout (9.6) crashing on my Mac when trying to load the plugin, but upgraded the script and now it loads with no problem.

You should link this one to the "Software Download" page as I believe that's the old one.

This is awesome, Blochi! You've made lighting simple!

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 05/03/11 at 15:56:14
Well, even the one in this thread is not without bugs. In fact, it surprises me that it works in LW10/mac. Brand new version is in the works, this time I double-check it on the Mac constantly, and it will be really good.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Clemens on 05/07/11 at 22:33:12
In 10.1 it works for one set per Library Directory... that's ok so far. Betten than switching between 9.6 and 10.0 like before.
Really looking forward to the new version.

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 05/08/11 at 00:58:59
yeah, me too. ;)
Hang in there, it will be awesome...

Title: Re: Lightwave sIBL Loader v2.2 prerelease
Post by Blochi on 09/21/11 at 23:13:03
Try the new 2.4 beta version, please.
http://www.hdrlabs.com/cgi-bin/forum/YaBB.pl?num=1316465879

HDRI Community » Powered by YaBB 2.5.2!
YaBB Forum Software © 2000-2018. All Rights Reserved.